Hakselaar kopen

Heb je regelmatig veel snoeihout? Je kunt een hakselaar kopen om het hout snel af te voeren. De machine wordt gebruikt om takken, stammen en snoeihout te versnipperen. Het is een handige machine en iedereen kan ermee aan de slag zolang je maar voorzichtig bent. In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op moet letten.

Hakselaar kopenHakselaar kopen: benzine of elektra?

Je kunt kiezen voor een benzine of elektrische versie van de hakselaar. Voor huis en tuin gebruik wordt er meestal gekozen voor een machine op elektriciteit. Ben je hovenier? Een machine op benzine is dan een slimme keuze. Je bent niet afhankelijk van stroompunten en je kunt de machine overal neerzetten. De benzine variant is krachtiger en je kunt grotere takken versnipperen. Ondanks dat er twee varianten zijn kiezen de meeste mensen toch voor een elektrische hakselaar.

Hoe wordt het tuinafval versnippert?

Er zijn twee soorten versnippersystemen die je kunt gebruiken voor het verwerken van takken. Je kunt kiezen uit een spiraalsysteem of snijsysteem. Een spiraalsysteem wordt gebruikt om het afval te vermalen met een grote spiraal. Aan de spiraal zitten meerdere messen vast die hout vermalen. Het materiaal blijft net zolang rond circuleren tot het tuinafval versnipperenklein genoeg is om uit de zeef te komen. Een ander systeem is het snijsysteem met 1 tot 3 messen erop. De takken worden in dit systeem in stukjes gehakt.

Waar moet je nog meer op letten?

Een hakselaar is alleen handig als het ook echt het materiaal kan verwerken dat je erin wil stoppen. Het materiaal moet niet te dik zijn qua doorsnede. Kijk dus altijd naar de snijcapaciteit van de machine, deze wordt aangegeven in millimeters. Daarnaast wordt ook de snelheid van de machine aangegeven. Hoeveel hout kan de hakselaar per uur verwerken? Ondanks dat dit staat aangegeven is dit slechts een indicatie. De capaciteit van de machine ligt hoger bij jong snijhout. Bij oude takken kan de machine er weer langer over doen.

Geluidsoverlast

De meeste hakselaars maken nogal wat geluid. Het is slim om hier rekening mee te houden als je een machine uitzoekt. Je kunt opzoeken hoeveel decibel een machine haalt. Als het decibel niveau lager is dan 84, dan is er geen sprake van geluidsoverlast. Hou er rekening mee dat een verhoging van 3 decibel meteen een groot verschil maakt. houtsnippersEen machine van 86 decibel kan zelfs dubbel zoveel herrie maken als eentje van 83 decibel.

Fluister hakselaar kopen

Als je overlast wil voorkomen kun je een fluister hakselaar overwegen. Een fluister hakselaar versnippert het afval op een andere manier. In plaats van standaard messen is de machine uitgerust met een messenwals. De wals hakt het hout niet fijn, maar kneust deze fijn. De machine maakt minder geluid en is ideaal voor het klein maken van oude takken. Ook jong hout is hiermee te verwerken, maar daar doet de machine iets langer over.

Beveiliging

De meeste machines trekken het hout zelf naar binnen. Dit is handig als je aardig wat hout wil verwerken, maar kan ook gevaarlijk zijn. Pas op voor je vingers! Helaas gebeuren er soms ongelukken met hakselaars. De grote machines zijn beveiligd met een beugel, maar de kleinere niet altijd. Hoe dan ook, let er altijd zelf op hoe veilig de machine is en ben zelf voorzichtig. Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril als je met de machine gaat werken. Laat de machine ook nooit onbeheerd achter in de buurt van kinderen.