Takkenschaar kopen

Takkenschaar kopenDe takkenschaar helpt je bij het onderhouden van bomen en struiken in de achtertuin. Een gewone snoeischaar heeft meestal onvoldoende kracht om dikke takken door te knippen. De takkenschaar is ontworpen om bomen met dikke takken te snoeien. Op deze pagina geven we je een aantal tips waar je op moet letten. Dankzij onze is het makkelijk een takkenschaar kopen.

Maximale tak dikte

Als je van plan bent om een bepaalde boom te snoeien, dan kan het slim zijn om de omtrek van de tak op te meten. Bij elke takkenschaar staat aangegeven wat de maximale tak dikte is. Een kleine schaar gaat soms tot 30 millimeter, terwijl er ook scharen zijn met een maximale dikte van 70 mm. Het is niet slim om een te kleine schaar te gebruiken. Dit eindigt meestal in een kapotte schaar en pijn in je hand en pols.

bomen snoeienPapegaaienbek

Er zijn twee soorten scharen waarmee je bomen en struiken kan snoeien. Eén van de meest voorkomende scharen is de papegaaienbek. De papegaaienbek is bedoeld voor het wegknippen van jong hout. De maximale tak dikte is niet groot, waardoor je geen grote takken kunt knippen. Je kunt eventueel een aparte takkenschaar kopen voor jong hout en oud hout. Voor het jonge hout gebruik je de papegaaienbek en het oude hout een aambeeldschaar.

Aambeeld

Een aambeeldtakkenschaar wordt gebruikt voor oude dikke takken. Dit type schaar kan takken tot wel 70 mm dik knippen. In de specificaties van de schaar staat aangegeven wat de maximale tak dikte is. Een aambeeld werkt anders dan een papegaaienbek. Bij een aambeeld wordt het hout er tegenaan gelegd en komt het mes naar beneden. Hierdoor komt er meer kracht te staan op het mes en kan je dikkere takken eenvoudig doorknippen.

Hefboommechanisme

Een takkenschaar met hefboommechanisme kan per tak worden ingesteld. Je kunt met de schaar zowel dunne als dikke takken knippen. Met dit type schaar hoef je geen twee scharen meer aan te schaffen. Er zit wel een nadeel aan. Doordat de schaar ook dikke takken moet knippen zijn de handgrepen vrij groot en grof. Het is met deze schaar lastiger om secuur te snoeien. Als je een struik regelmatig in vorm snoeit raden wij aan om een kleine papegaaienbek tak knippentakkenschaar aan te schaffen. Deze schaar kun je gebruiken voor het jonge hout en de vorm snoei.

Verstelbare snijkop

Als je een hoge boom in de tuin hebt staan is vorm snoei nodig. Vorm snoei hoort bij de verzorging van de boom en voorkomt dode takken. Het enige nadeel is dat je zelfs op een lange ladder niet goed bij alle takken kan komen. Een takkenschaar met verstelbare snijkop kan tot een reikwijdte van 2 tot 3 meter komen. Met de schaar kun je op lastige plekjes komen en de boom in vorm houden. Je kan de verstelbare snijkop gebruiken om vanaf de grond de takken te snoeien. Vanaf de grond zie je beter welke takken wel of niet weg moeten. Het enige nadeel is dat de takkenschaar met verstelbare kop geen dikke takken kan knippen.