Boomzaag

BoomzaagEen boomzaag heb je nodig om dikke takken en stammen door te zagen. Een volledige boom met een wat dunne stam kan prima met deze zaag geveld worden. Dit product heeft een grof getand, verwisselbaar zaagblad. Deze zit in een ovale beugel. Het zaagblad kan, wanneer deze niet meer voldoende werkt, vervangen worden voor een nieuw blad. Deze zaag is ook wel verkrijgbaar onder de naam beugelzaag. De beugelzaag is prima geschikt om met de hand een kleine boom om te zagen. Ook kun je er goed flinke takken mee van bomen te verwijderen. Dit product is meestal in de schuur van een tuinliefhebber te vinden, die ook wat bomen in zijn tuin heeft staan.

Afmetingen boom beugelzaag

De boom- of beugelzaag is in verschillende afmetingen te koop. Wanneer er echt dikke takken moeten worden doorgezaagd is deze zaag met twee handvatten een ideale oplossing. Met twee personen elk aan één kant, kan de tak snel doorgezaagd worden. Wanneer je dit zo soepel mogelijk wilt laten verlopen is het de bedoeling om niet te duwen maar te trekken aan de zaag. De éénhands-beugelzaag kan uitsluitend door één persoon worden gebruikt. Is er sprake van niet al te dikke takken dan is dit met deze éénhands-beugelzaag prima alleen te doen.

Boomzaag hendrik janDe spits toelopende boomzaag

Een zaag om boomtakken te verwijderen kan ook uitgerust zijn met een spits toelopende vorm. Dit soort boomzagen zijn meer voor snoeiwerk van twijgen en dunne takken. Er zijn snoeizagen te koop met een vast snoeiblad maar ook snoeizagen met een steel zodat op grotere hoogtes makkelijk takken doorgezaagd kunnen worden.

Zaagbladen

Wanneer er vers en droog hout gezaagd moet worden zijn de zaagbladen met een rechte vertanding helemaal geschikt. Toch gebeurt het ook wel eens dat er gezaagd moet worden in nat hout. Dan is een zaagblad met groepsvertanding het meest voor de hand liggend. Groepsvertanding betekent dat het zaagblad om de vier snijtanden een schaaftand heeft.

Hoge takken zagen met een boomzaag

Het gebeurt heel vaak dat er takken van een boom moeten worden gezaagd waar je nét niet bij kunt. Dan is een snoei-giraffe een geweldig stuk gereedschap waar je wat mee kunt.

6.50 Meter kan worden bereikt met deze zaag op steel. Veilig om op deze manier hoog uit de boom takken weg te zagen. Wanneer je op een trap staat is dit toch wat onevenwichtiger dan vanaf de grond.

dikke stammen zagenDe elektrische boomzaag

Wanneer je in het bezit bent van een elektrische boomzaag (kettingzaag) dan is het zagen van dikke stammen een fluitje van een cent. Vooral bij een al gevelde boom is het elektrisch afzagen van de stammetjes gemakkelijk te doen. Het gaat meer om de veiligheid van jezelf. Wanneer je met een elektrische zaag aan de slag gaat zorg dan dat je een veiligheidsbril draagt. Ook een paar stevige schoenen en kleding is geen overbodige luxe.

Zorg dat je een goed bereik hebt naar de takken toe. Je voeten moet je nauwelijks hoeven te bewegen. Pas op voor terugslag en vastslaan van de zaag in de boomstam. Zorg ervoor dat je de kettingzaag helemaal in je macht hebt. Werk op de juiste hoogte (tussen de taille en de knie).

Het werken met een zaag (vooral een elektrische) eist wel enige kennis. Kijk voor nog meer informatie hier verder op de website voor de beste tips.