Snoeischaar kopen

Snoeischaar kopenJe tuingereedschap is niet compleet zonder een snoeischaar. Waarschijnlijk zou je het liefst een schaar hebben die alles kan knippen, maar je kunt beter een snoeischaar kopen die past bij het karwij. Ondanks dat het lekker makkelijk is zit er wel degelijk een groot verschil tussen de scharen. Elke schaar heeft unieke eigenschappen en is geschikt voor een bepaalde struik, boom of plant. Met een goede schaar merk je dat snoeien helemaal niet lastig is!

Snijdikte

Voordat je een snoeischaar aanschaft is het slim om te kijken welke planten je in je tuin hebt staan. Kijk goed naar de dikte van de takken. Elke schaar heeft zijn maximale snijdikte. Als je een struik hebt met dikke takken, dan is een schaar met een maximale snijdikte van 20 mm geen goed idee. In de specificaties van de scharen zie je de maximale snijdikte staan.

2-hands mechanisme

tuin bewerkenBij dikke takken moet je ondanks voldoende snijdikte veel kracht zetten om de takken door te knippen. Vooral als het om oude takken gaat heb je veel kracht nodig. Na een paar takken kun je last krijgen van je handen en pols. Er zijn speciale snoeischaren waarbij je twee handen moet gebruiken tijdens het knippen. Dankzij het 2-hands mechanisme hoef je minder kracht te zetten. Dit bespaart je pijn in je handen en pols naar afloop. Het 2-hands mechanisme is niet geschikt voor dunne takken. Voor het fijne werk kun je beter een kleine snoeischaar kopen.

Buxus snoeischaar

Heb je een klein buxus bolletje en wil je deze in model houden? Speciaal voor de Buxus is een aparte snoeischaar ontworpen. Deze schaar is ontworpen voor het in vorm houden van je Buxus. Voor grof werk bij een grote Buxus haag is het slim om een heggenschaar te gebruiken. Het wegknippen van jonge scheuten kan wel met dit schaartje.

takken bewerkenPapegaaienbek of aambeeld snoeischaar?

De meest bekende schaar is de papegaaienbek, maar je kan ook kiezen voor een aambeeld schaar. De papegaaienschaar is vooral bedoelt voor het wegknippen van jong hout. Als je oude takken wil snoeien kun je beter kiezen voor een aambeeld schaar. Bij deze schaar wordt het hout op een aambeeld gedrukt. Het bovenste mes snijdt vervolgens de tak af. Als je een vrij stugge tak hebt gaat het snoeien beter met een aambeeld. Het is handig om zowel een papegaaienbek als aambeeld in huis te hebben als standaard tuingereedschap.

Mechanische snoeischaar

Als je een grote tuin hebt kun je even bezig zijn met het snoeien van planten. Na een paar uur snoeien kan je last krijgen van je pols, vingers en handen. Vooral als je oude takken gaat wegsnoeien. Bij een grote tuin kan het slim zijn om te kiezen voor een mechanische snoeischaar. Bij een mechanische schaar ga je snoeien op elektra. De meeste scharen zijn voorzien van een accu die je kan opladen. Je hoeft dus geen stroomkabel mee te nemen. Vooral bij dikke takken kan een mechanische schaar een uitkomst zijn. Het knippen gaat met de schaar gaat een stuk eenvoudiger. De mechanische schaar kom je tegen bij de elektrische heggenschaar.