Snoeigereedschap

snoeigereedschap

snoeischarenHet snoeiseizoen is weer begonnen en het is tijd om te snoeien. Snoeien gaat eenvoudiger door gebruik te maken van snoeigereedschap. Met goed gereedschap kun je planten en bomen gezond houden. Als je online gaat zoeken naar nieuw gereedschap, dan zie je al snel dat er genoeg te kiezen is. Voor elk type boom en plant is er gereedschap verkrijgbaar. Voor een bodembedekker heb je ander gereedschap nodig, dan voor een boom met dikke takken. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn en welke scharen je nodig hebt voor welke snoeiklus.

Snoeischaren

Van alle soorten snoeigereedschap zijn vooral de snoeischaren bekend. Je kunt kiezen uit kleine en grote snoeischaren. De kleine scharen kunnen eenvoudig met één hand bediend worden. Voor het bedienen van grote snoeischaren heb je twee handen nodig. De grote scharen worden takkenscharen genoemd. Ze zijn bedoeld voor het snoeien van grote takken. De meeste mensen kiezen slechts één maat snoeischaar. Dit is meestal een middelmaat, waarmee ze hun snoeiwerk doen. Als je grote planten hebt staan raden wij je aan om ook een grote snoeischaar aan te schaffen. Met een grote snoeischaar overbelast je je pols en hand niet, doordat je voor de grote takken veel kracht op de schaar moet zetten. Als je teveel kracht moet zetten kan ook het scharnier kapot gaan. Knip nooit te grote takken met een te kleine snoeischaar.

Topschaar

Een topschaar is bedoelt om takken te knippen die hoog boven je hoofd groeien. Je hebt met een topschaar geen ladder nodig om te snoeien. De schaar is voorzien van een uitschuifbare stok. Aan de topschaar kan een kleine zaag heggen knippenworden bevestigd. De zaag kan gebruikt worden om dikke takken door te zagen.

Heggenschaar

Als je een heg hebt, dan kan je niet zonder een speciale heggenschaar. Het is belangrijk dat een heggenschaar scherp en schoon is. Als je een hoge heg hebt kun je gebruik maken van een telescopische heggenschaar. De handvatten van de schaar kunnen uitgeschoven worden, zodat je bij de lastig bereikbare plekjes kan komen. Als je een heggenschaar aanschaft is het slim om te letten op de aanwezigheid van een inkeping bij het draaipunt. Als deze inkeping aanwezig is kan je dikke takken doorknippen.

Snoeizaag

Als je in het bezit bent van een boom, dan moet je soms overbodige takken wegzagen. Door takken weg te zagen kan de boom meer zonlicht krijgen of nieuw blad ontwikkelen. Vaak zijn de takken te dik om even door te knippen. Een snoeizaag kan ideaal zijn om de takken door te zagen. Dankzij een telescopische steel kan je takken op grote hoogte doorzagen. Gaat het om een zware klus? Je kan overwegen om een beugelzaag aan te schaffen. Als je een tak gaat snoeischaardoorzagen met een snoeizaag, dan is het slim om dit niet te doen bij nat groen hout. De snoeizaag loopt regelmatig vast en het is eenvoudiger om een kleine kettingzaag of beugelzaag te gebruiken.

Takken snoeien op hoogte

Snoeien op hoogte is niet altijd gemakkelijk, vooral niet als je op een ladder gaat snoeien. Je kunt veel beter vanaf de grond zien welke takken je het beste weg kunt halen. Een aantal snoeischaren zijn voorzien van telescopische handvatten. Je kunt de snoeischaren eenvoudig uitschuiven en takken wegknippen. Helaas kun je minder kracht zetten en snoeit het niet lekker met telescopische handvatten. Vooral niet als het gaat om grote dikke takken. Eventueel kan je gebruik maken van een opzetsteel, waar je verschillende gereedschappen op kunt klikken waaronder snoeigereedschap. De Wolf Garden Variosteel is bijvoorbeeld een mooi voorbeeld. Je kan hier een boomschaar op klikken en tot een hoogte van 4 meter snoeien.