Spades

SpadesJe tuingereedschap collectie is niet compleet zonder spades. Een spade kun je voor verschillende klusjes in de tuin gebruiken. De spade wordt vooral gebruikt voor het omspitten van de tuin. Als je in de tuin aan de slag gaat is het belangrijk om je de rug zo min mogelijk te belasten. Er zijn verschillende soorten spades waar je uit kan kiezen. Sommige modellen maken het eenvoudiger om de grond om te spitten. Wij geven je op onze website uitleg over de verschillende modellen.

Tuinspade of verplantspade?

Afhankelijk van de werkzaamheden in de tuin kan je kiezen uit een tuinspade of verplantspade. De tuinspade is bedoelt voor het omspitten van de grond. Het blad van de spade is recht, waardoor de grond kan worden afgestoken. Een verplantspade is bedoelt voor het uitgraven van een plant. Als een plant lang in volle grond gestaan heeft is er een wortelstelsel ontwikkelt. De wortels maken het lastig om een plant er even uit te trekken. Een verplantspade heeft een vlijmscherpe wig aan de onderzijde. Met de wig kunnen de wortels doorgestoken worden. De meeste hobbyisten kiezen voor een tuinspade omdat de spades vooral voor omspitten gebruikt worden.

omspitten tuinDamesspade

Speciaal voor vrouwen is de damesspade op de markt gebracht. Spades zijn meestal vrij zwaar en groot om mee te werken. De damesspade is wat korter en smaller, dan de herenvariant. Dit maakt de spade voor vrouwen eenvoudiger te hanteren. De spade is ook lichter van gewicht. Het omspitten van de tuin is voor vrouwen minder inspannend met de damesspade.

Steel

De steel van een spade kan gemaakt worden van verschillende houtsoorten. Het houtsoort kan de kwaliteit van de spade bepalen. De meeste spades zijn gemaakt van essenhout. Essenhout is vrij taai en stug en kan aardig wat weerstand bieden. Een veelvoorkomend probleem bij spades is dat de steel afbreekt. Let dus goed op het houtsoort dat gebruikt wordt voor het maken van de spade.