Spitvorken

SpitvorkenVoor het bewerken van de bodem kun je gebruik maken van spitvorken. Deze vorken zijn echt gemaakt om de grond om te spitten. De meeste hobbyisten gaan met een spade aan de slag om de grond om te spitten. Terwijl het omspitten van de grond veel eenvoudiger gaat met een spitvork. Als je echt zware grond of kleigrond in de tuin hebt liggen is de spitvork ideaal. Mis je de spitvork nog tussen je tuingereedschap? Wij geven je een aantal tips voor de aanschaf van de spitvork.

Handvork of gewone spitvork?

Als je op zoek gaat naar spitvorken kom je grote en kleine vorken tegen. De kleine spitvork kan gebruikt worden om een moestuintje om te spitten. Een grote spitvork is meestal te groot voor een moestuin. De kleine hand spitvork wordt meestal gebruikt om de grond om te spitten voor er gezaaid wordt. De gewone spitvork kan gebruikt worden om een groot oppervlakte om te spitten. Als je regelmatig in een grote tuin aan de slag gaat is het slimmer om te kiezen voor een grote spitvork.

Steel van de spitvorktuinbodem bewerken

De steel van een spitvork kan gemaakt worden van verschillende materialen. De meeste merken kiezen voor een spitvork gemaakt uit Essenhout. Essenhout is vrij taai en breekt niet snel doormidden. Je kunt flink wat kracht uitoefenen op de vork voordat deze kapot gaat. Ondanks dat het hout sterk is blijft Essenhout buigzaam. Vanwege de elasticiteit in het houtsoort gaat de steel niet snel kapot. Een alternatief voor hout is staal. Gardena heeft bijvoorbeeld spitvorken van bewerkt staal, zodat eventuele schokken gedempt worden. Het omspitten van grond is een zware klus voor het lichaam. Doordat de schokken gedempt worden heb je na afloop minder spierpijn. Nog een pluspunt is dat je staal niet snel kan breken. Een nadeel is dat je de spitvork goed moet opbergen. Regen en vocht kan het staal bijvoorbeeld aantasten, waardoor de kwaliteit van de vork achteruit gaat.