Heggenschaar kopen

Je bent van plan een heggenschaar te kopen alleen je hebt geen flauw idee waar je op moet letten. Door jezelf een aantal vragen te stellen weet je precies welke schaar je nodig hebt. Een heggenschaar kopen hoeft niet lastig te zijn als je weet waar je op moet letten. Wij geven je een aantal tips, zodat je precies weet welke schaar je nodig hebt.

Wat voor een heg ga je snoeien?

Heggenschaar kopenHet is belangrijk om te bepalen wat voor een soort heg je gaat snoeien met je nieuwe schaar. Voor een kleine buxushaag heb je bijvoorbeeld een andere heggenschaar nodig, dan voor een grote beukenhaag. Vooral de omvang en het formaat van de haag is bepalend voor het type schaar dat je nodig hebt.

Als je een heg hebt van nog geen halve meter hoog, dan is een buxusschaar perfect. Dit schaartje kan gebruikt worden om de heg in model te brengen. De schaar heeft een meslengte van maximaal 39 centimeter. Je kunt er niet alleen een buxus mee snoeien, maar ook een kleine ligusterheg. Ben je in het bezit van een middelhoge heg? Dan is je heg tussen de 50 en 1,24 m hoog. Neem een heggenschaar met een meslengte van minimaal 40 tot 54 centimeter. Je kunt overwegen om een kleine elektrische heggenschaar aan te schaffen. Ben je in het bezit van een hoge heg? Kies voor een elektrische heggenschaar en ga voor minimaal een meslengte van 55 cm.

De dikte van je takken

heg bewerkenJe hebt een idee van de lengte van je mes voor het snoeien van je heg. Het is bij het uitzoeken van een nieuwe schaar belangrijk om te kijken naar de dikte van je takken. Niet elke heggenschaar kan alle takken doorzagen. De mesafstand van de schaar bepaalt hoe dik de takken maximaal mogen zijn. Er zijn heggenscharen voor takken tot maximaal 26 mm en scharen voor takken vanaf 26 mm. De maximale dikte van de takken staat meestal aangegeven in de omschrijving van de schaar.

Elektrisch of met de hand?

heg knippenJe kunt kiezen uit een elektrische schaar of het ouderwetse handwerk. Alle scharen zijn zowel elektrisch als zonder motor verkrijgbaar. Het is voor je eigen comfort handig om te kijken wat voor een soort heg je hebt. Een kleine buxushaag kan prima met de hand gesnoeid worden. Heb je een hoge haag? Dan kost het minder kracht door de heg elektrisch te snoeien. Ben je in het bezit van een grote haag? Kijk naar de aanwezigheid van een transmissiemechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je minder kracht nodig hebt om te snoeien. Vooral bij dikke takken is dit mechanisme ideaal.

Onderhoud

Als je een nieuwe heggenschaar aanschaft is het slim om meteen accessoires erbij te bestellen. Kies voor accessoires om je schaar na gebruik te onderhouden. Je verlengt de levensduur en je schaar blijft scherp voor de volgende snoeibeurt. Een speciale spray of olie is zeker weten slim om aan te schaffen. Na gebruik kan je de schaar schoonmaken en inspuiten zodat de schaar soepel blijft.