Elektrische heggenschaar

Elektrische heggenschaarAls je een grote heg in de tuin hebt staan is het een flinke klus om deze te snoeien. Er gaat veel tijd zitten in het knippen van de takken en het in vorm brengen van de haag. Een grote haag heeft dikke takken, waardoor er aardig wat kracht nodig is om te snoeien. Een oplossing om het snoeien eenvoudiger te maken is een elektrische heggenschaar. De elektrische schaar is een lichtgewicht en eenvoudig te bedienen. Binnen een kort tijdsbestek kan je de complete haag snoeien en in model brengen. Als je van plan bent om een nieuwe heggenschaar aan te schaffen, dan hebben wij een aantal tips voor je. Je weet zo precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe heggenschaar!

Zwaardlengte

De lengte van de heggenschaar staat aangegeven als zwaardlengte of meslengte. De lengte die je nodig hebt is afhankelijk van het soort heg dat je gaat snoeien. Als je een kleine buxushaag gaat snoeien is een zwaardlengte van maximaal 37 centimeter voldoende. Ga je een middelgrote haag snoeien? Kies voor een zwaardlengte van 40 tot 54 centimeter. Een grote heg heeft minimaal een zwaardlengte van 55 centimeter nodig. Een groot zwaard zorgt ervoor dat een heg sneller gesnoeid is. De kleinste maat heggenschaar wordt gebruikt bij een haag van maximaal 50 centimeter. De middelste maat voor een haag tot 1.24 m en de grote maat voor alles daarboven.

heg snoeienTransmissiemechanisme

Een elektrische heggenschaar kan voorzien zijn van een transmissiemechanisme. Dit mechanisme is ideaal als je weinig kracht hebt in je handen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de kracht volledig over de twee scharen verdeeld wordt. Het snoeien van een haag kost hierdoor minder inspanning. Met dit mechanisme heb je tot wel 3,5 keer minder kracht nodig om te snoeien.

Telescopische heggenschaar

Als je een heg van 2 meter hoog hebt is het lastig om de bovenkant te snoeien. Je kan een ladder pakken, maar dit werkt niet prettig. Vooral omdat je vanaf de grond het beste kan zien hoe de heg gesnoeid moet worden. De elektrische schaar is verkrijgbaar met telescopische handvatten. Je kunt de bovenkant van de heg eenvoudig snoeien dankzij de uitschuifbare steel. De kop van de schaar is draaibaar, zodat je vanaf de grond de juiste hoek hebt tijdens het snoeien. Een schaar op steel is niet alleen makkelijk bij een hoge heg. Met de steel kun je ook makkelijk een lage heg snoeien zonder te bukken.

buxusschaarVeilig snoeien met een elektrische heggenschaar

Een elektrische heggenschaar heeft meer kracht, dan een klein buxusschaartje. Het is belangrijk om veilig te snoeien en voorzorgmaatregelen te nemen voor je aan de slag gaat. Vanwege de hoge snelheid kan er altijd iets fout gaan. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en je nooit zonder handschoenen gaat snoeien. Grote snoeischaren maken veel herrie en het is belangrijk om je gehoor te beschermen tijdens het snoeien. Bij de grove machines wordt het aangeraden om gebruik te maken van gezichtsbeschermers. Denk aan een veiligheidsbril en eventueel een volledig gezichtsmasker. Je kan deze accessoires in dezelfde winkel aanschaffen als de elektrische heggenschaar.