Robot grasmaaier

Robot grasmaaierHeb je geen zin om elke keer het gras te maaien? Maar wil je wel graag een gazon aanleggen? De robot grasmaaier is ideaal als je geen zin hebt om zelf het gazon te maaien. De grasmachine doet voortaan het werk voor je en je hoeft de machine zelfs niet aan te zetten. Dankzij een speciaal programma weet de machine precies wanneer het gras gemaaid moet worden. Je geeft dit zelf aan in het systeem van de robot. Je kan bijvoorbeeld in de zomermaanden elke week het gazon laten maaien. Ondertussen kan je zelf genieten van een strak gazon, zonder dat je hier zelf tijd aan besteed hebt.

Hoe werkt een robot grasmaaier?

Elke grasmachine heeft zijn eigen systeem. De meeste robots werken met een grensdraad. Met deze draad baken je het deel van het gazon af dat je wekelijks wil laten maaien. Je voorkomt met een grensdraad dat de grasmachine ook bij de buren aan de gang gaat. Als het grensdraad gedetecteerd wordt draait de machine automatisch om. Op die gardena grasmaaiermanier heeft de machine een idee van de omvang van je gazon. Je graaft het grensdraad in met een klein gleufje rondom je gazon. Als je geen zin hebt om het draad in te graven, dan kun je het draad spannen met haken rondom je gazon.

Laadstation

Nadat het gras gemaaid is gaat de grasmaaier automatisch terug naar zijn laadstation. Hiervoor moet een begeleidingsdraad in de grond gegraven worden. Dankzij het begeleidingsdraad wordt de grasmaaier automatisch naar het laadstation begeleid. De maaimachine gaat automatisch terug naar het laadstation als de batterij minder dan 30% vol is. De machine onthoud welk deel nog gemaaid moet worden en zal de klus afmaken, zodra de batterij is bijgeladen.

Vierkante meters per uur

Elk model heeft een aantal vierkante meters per uur dat maximaal gemaaid kan worden. Als je een groot gazon hebt is het slim om een robot te nemen die een groot aantal vierkante meters kan maaien. Het zou kunnen dat de robot er langer over doet om het gras te maaien, dan je zelf doet. Het grote voordeel is echter dat jij zelf nooit meer hoeft te maaien. Je bespaart veel tijd en je hebt verder geen overlast van de machine. Tegenwoordig zijn de robot gazon maaiengrasmaaiers zeer geruisloods, waardoor je de machine zelfs in de nacht en op zondag kan laten maaien. Het enige minpunt is dat de meeste machines na een uur maaien moeten bijladen.

Kanten maaien

Als je een grensdraad spant moet je er rekening houden dat de grasmaaier ongeveer 30 tot 50 centimeter over het grensdraad heengaat. Dit is de ruimte die de machine nodig heeft om te draaien. Tijdens het draaien maaien de meeste machines de kanten mee. Je hoeft zelf niet achteraf de kanten te maaien. Het ligt er wel aan hoe je gazon is aangelegd. Als aan het einde van het gazon een muur staat is het voor de machine niet mogelijk om de kanten te maaien. Je moet zelf de kanten bijwerken. Eventueel kan je hier rekening mee houden bij het aanleggen van het gazon.