Hakselaar

Hakselaars, ook wel houtversnipperaars genoemd, worden gebruikt om tuinafval klein te maken. Je kunt hem gebruiken voor takken, snoeihout en stammen. Een hakselaar is een kleine investering en daarom raden we je aan eerst informatie in te winnen voordat je er eentje koopt.

Hakselaar kopenEen hakselaar kopen

Als je al rond gekeken hebt dan zul je wel gezien hebben dat er verschillende types verkrijgbaar zijn. Het verschil zit hem meestal in de capaciteit van de machine. Dit is de grootste diameter van stammen of takken die door de machine verwerkt kunnen worden. Een hakselaar trekt het materiaal dat je invoert naar binnen. Alles dat je erin stopt wordt versnipperd of vermalen tot kleine snippers. De snippers worden daarna meestal ook opgevangen in een daarvoor voorziene bak. Je kunt ook een hakselaar kopen zonder zo een bak. Denk erover na wat jij het fijnste vindt.

Sommige hakselaars werken op stroom, maar er zijn er ook die op een benzine werken. De machines die werken op basis van stroom zijn goed geschikt voor gebruik rondom het huis. De hakselaars die op benzine lopen zijn dan weer nuttig op plaatsen waar men niet over elektriciteit beschikt. Ondanks dat voordeel is het toch zo dat de elektrisch aangedreven hakselaars het meest verkocht worden.

Hoe versnippert de machine het afval?

Voor het verwerken van het tuinafval maken de hakselaars gebruik van verschillende versnippersystemen.

Het spiraalsysteem

tuin versnipperingssysteemJe hebt hakselaars die het afval vermalen door middel van een spiraal, zoals de hakselaar met vormwiel. Dit is een transportschroefsysteem waarbij het afval versnipperd wordt door een snel draaiend vormwiel dat voorzien is van messen. Het versnipperde materiaal blijft zolang in de kooi rondvliegen tot het klein genoeg. Als het klein genoeg is zal het materiaal door de mazen van de zeef de kooi verlaten.

Het snijsysteem

Hierbij wordt alles fijn gehakt door middel van een roterende schijf met 1 tot 3 messen. Een voorbeeld hiervan zijn hakselaars met een turbine cut-systeem. Hierbij worden takken gesneden en in kleine stukjes gehakt. Het petrolsysteem werkt via een snij-wals-systeem. De takken worden naar binnen gerold en vervolgens in stukken verbrijzeld. Het afval wordt in kleine stukjes gekneusd door een freeswals.

Waar moet je op letten?

Je hebt afval, maar dat is van verschillende dikte. Het is belangrijk te kijken naar wat de machine aan kan, want anders heb je er weinig aan en blijf je met je afval zitten. Kijk ook naar de snijsnelheid zodat je weet hoe lang het gaat duren voordat je al het afval verwerkt hebt.

Veiligheid

snoeihout hakselaarHakselaars trekken het afval naar binnen. Dit is heel handig bij het verwerken van tuinafval, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Denk maak aan je handen en vingers. Je kunt zelf veel doen om het werken met de machine veiliger te maken. Draag een veiligheidsbril en helm, oor beschermers, strakke werkhandschoenen, stevige schoenen en aansluitende kledij zonder zakken.

Lawaai

Hakselaars maken veel lawaai, maar hier kun je rekening mee houden. Als je er eentje gaat kopen kijk naar het aantal decibels die de machine haalt. Wanneer dit de 84 db niet overschrijdt, kun je er vanuit gaan dat hij redelijk stil is. 84 db is acceptabel, maar zelf een klein beetje meer decibel leidt al tot veel meer overlast. Hou hier dan ook rekening mee.