Grondboor

GrondboorDe grondboor is geschikt voor het maken van gaten in aarde of grond. De boor wordt gebruikt als je een gat wil graven van een bepaalde diepte. Voor het plaatsen van schutting kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een grondboor. Een kleine grondboor kan gebruikt worden om bloembollen te planten. De boor is handig om bij je tuingereedschap te bewaren. Ben je van plan een boor aan te schaffen? Wij geven je een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf.

Diametermaten vergelijken

Als je een grondboor aanschaft dan wil je deze meestal ergens voor gebruiken. Het is belangrijk dat je weet hoe groot het gat ongeveer moet worden. Op basis hiervan kun je de juiste boor uitzoeken. De meeste boren hebben een standaard diametermaat. Dit kan 5 centimeter zijn, maar ook 70 centimeter. Als je een schutting gaat plaatsen heb je gaten nodig met een doorsnede van 50 centimeter. Met een schop ben je wel even bezig om de gaten te maken, maar met een grondboor heb je de gaten er zo inzitten.

Een losse steel voor een grondboor

Er zijn ook merken die de boorkop en steel los verkopen.  Vooral voor professionele hoveniers is dit een uitkomst. Je hebt als hovenier soms een gat van 10 centimeter nodig en dan weer een gat van 70 centimeter. Door de boorkop te verwisselen kan je met dezelfde steel telkens weer een nieuw gat in de grond boren. Er zijn slechts een paar systemen waarop je een losse kop kan zetten.

Uit welk materiaal is de grondboor gemaakt?

Het is een aanrader om altijd te kiezen voor een grondboor gemaakt uit metaal. Metaal heeft als voordeel dat je er eenvoudiger mee door een natte ondergrond heen kan boren. Tijdens het boren kom je soms grondwater tegen en het is prettig als de boor hiertegen bestand is. De meeste grondboren zijn gemaakt van behandeld staal. Met behandeld willen we zeggen dat ze bestand zijn tegen vocht en krachtig genoeg zijn om door kleigrond heen te boren. Dit soort boren zijn perfect om als standaard uitrusting in huis te hebben.