Buxusschaar

BuxusschaarIn iedere tuin is er tegenwoordig wel een buxus geplaatst, of als bol, of als een haagje. Je moet een buxus wel op de juiste manier behandelen om te voorkomen dat hij ziek wordt waardoor hij kan afsterven. Wanneer je de plant goed behandeld is het een dankbare plant in een tuin. Hij is wintergroen en groeit niet snel. Ook is een buxus gemakkelijk in bepaalde figuren te knippen met een buxusschaar. Het zijn zeer compacte gesloten hagen als ze daarvoor worden gebruikt. Ze kunnen, omdat ze zo langzaam groeien, ook zeer goed worden gebruikt om bloemenborders te omranden.

Buxusschaar: goed snoeigereedschap voor de buxus

Op de eerste plaats is het bij het snoeien van een buxus van groot belang dat je zeer scherp gereedschap gebruikt. Je kan daarvoor een scherpe heggenschaar gebruiken of een speciale buxusschaar. Je kunt een buxusschaar gebruiken, waarmee je zelf knipt, maar het is ook mogelijk een elektrische te gebruiken. Zo’n elektrische heeft over het algemeen een snijmes van 20 cm.  buxus knippen

Om de snijwondjes zo goed mogelijk te houden kun je beste een handbediende goed geslepen heggenschaar gebruiken. Wanneer je een elektrische gebruikt zullen de wondjes van de takjes altijd ruwer zijn. Voordat je gaat snoeien is het belangrijk dat je de messen eerst nat spuit. Hierdoor zal de schaar gemakkelijker door het hout van de buxus gaan. Ook is dat beter voor uw armen. Het uitdrogen van de buxus zal minder zijn bij het gebruik van een goede schaar. Wanneer je toch nog in de zon gaat snoeien is het belangrijk de buxus na het snoeien af te schermen met een vliesdoek.

Het snoeien van een buxus

Een buxus zal men minstens tweemaal per jaar moeten snoeien om een mooie bol of haag te krijgen. Wanneer je slechts één maal zou snoeien in een jaar, dan zal je geen mooie gesloten bol of haagje kunnen krijgen. Je mag vanaf eind mei tot eind juni snoeien voor de eerste snoeibeurt en daarna in augustus tot half september. Wanneer je te laat snoeit dan zullen de nieuwe takjes die ontstaan in kunnen vriezen. De jonge takjes zullen de vorst niet kunnen trotseren.

Ook moet je niet snoeien wanneer de zon fel staat te schijnen. Kies altijd een bewolkte dag uit. Wanneer je namelijk op een warme dag zou gaan snoeien dan zullen de takjes, die je struiken bewerkeneraf hebt geknipt, veel vocht verliezen door verdamping. Daardoor zullen de bovenste bladeren dan uitdrogen en geel worden. Hierdoor zal een buxus er een stuk minder fraai uitzien. Omdat de buxus zo’n langzame groeier is zal het dan lang duren voordat hij er weer mooi groen zal uitzien.

Een dankbare plant

Een buxus is een mooie en dankbare plant wanneer hij maar goed verzorgd wordt. Op tijd snoeien en water geven doet wonderen. Ook het bemesten met de juiste meststoffen zal dankbaar door een buxus worden aanvaard. Gebruik wel meststoffen die geschikt zijn voor een buxus. Je hebt daarvoor verschillende soorten. Weet je niet welke de juiste meststoffen zijn vraag het dan altijd eerst even na aan een tuinder.